Pe langa aroma deosebită şi calităţile de îndulcitor natural, siropul de arţar este şi o sursă excelentă de mangan şi zinc, elemente benefice organismului.
Zincul din compoziţia sa acţionează ca antioxidant şi reduce progresia aterosclerozei. Zincul este necesar funcţionării normale a celulelor endoteliale şi reduce riscul deteriorării membranelor endoteliale. Studiile efectuate au demonstrat că deficienţa de mangan conduce la scăderea nivelului de HDL (“colesterolul bun”), potrivit doctorulzilei.ro.
CITEȘTE ȘI: Clătitele pufoase, micul dejun ideal: Cel mai simplu mod de preparare
Zincul şi manganul sunt aliaţi importanţi ai sistemului imunitar. Cercetările au demonstrat că lipsa zincului determină reducerea celulelor albe şi a răspunsului imunitar.
Manganul ajută la reducerea inflamaţiilor şi poate acţiona şi ca imunostimulant.
Un studiu al Universităţii Quebec a dezvăluit faptul că siropul de arţar poate fi mai eficient împotriva cancerului cerebral, de prostată şi cel pulmonar, decât broccoli, fructele de pădure, morcovii şi roşiile. Cercetarea în laborator arată că, datorită formei sale concentrate, siropul de arţar este mai puternic decât seva de arţar.Poate preveni boli ca osteoporoza, cancerul şi Alzheimer
Explicaţia stă în faptul că siropul de arţar este bogat în polifenoli, nişte compuşi care funcţionează ca antioxidanţi. Dacă îl combini cu afine este cu atât mai puternic, deci prepara-ţi un snacks delicios cu iaurt, afine şi sirop de arţar.
CITEȘTE ȘI: Eşti obosit tot timpul sau te simţi slăbit? TOP 10 alimente care cresc nivelul de hemoglobină
Siropul de arţar are niveluri ridicate de fitohormoni şi acid abscisic. Aceşti compuşi încurajează eliberarea de insulină şi îmbunătăţesc sensibilitatea la insulină a celulelor grase care ajută la combaterea afecţiunilor metabolice, cum ar fi diabetul.